ALTRES TÍTOLS…

Feia temps que em voltava pel cap la idea d’editar un nou bloc i vaig decidir-me pel títol actual, CINC SENTITS, per incidir en la voluntat d’adreçar una mirada cap a l’exterior, després d’un temps caracteritzar per un cert solipsisme. Mitjançant la vista, l’oïda, el gust, l’olfacte i el tacte, percebem el món que ens envolta, el codifiquem i l’enregistrem en la nostra memòria que és, en darrera instància, allò que ens permet elaborar la nostra identitat a partir de les experiències viscudes. La necessitat de mirar enfora, més enllà de les nostres pròpies fronteres físiques i mentals, neix de la nostra naturalesa d’animal social que cerca imperiosament l’altre per compartir la seva intimitat.

Malgrat tot, vaig valorar altres opcions. Per un moment em vaig plantejar continuar amb el tema dels insectes, com havia fet en el bloc anterior, però en comptes de limitar-lo al lepisma saccharina, intens devorador de llibres, volia ampliar la meva pròpia fauna particular a altres insectes que es poguessin associar a altres disciplines artístiques i/o culturals que m’interessava reflectir en les meves ressenyes. El meu amic i company de feina, el Pep, em va posar en la pista d’uns apassionants i variats insectes: els mini àcars o pseudoescorpins. Durant un temps em vaig perdre entre lepidòpters, escaraboideus, heteròcers i altres bestioles diverses i agraïdes. Sota el títol d’INSECTÀRIUM vaig estar a punt de dissenyar el meu nou blog, però finalment no ho vaig veure del tot clar: em semblava que l’associació de cada insecte amb la disciplina ressenyada no quedaria massa clara, i ho vaig descartar.

els pseudoàcars o mini escorpins són una ordre d'aràcnids dels quals se n'han descrit més de 3.000 espècies

els pseudoàcars o mini escorpins són una ordre d'aràcnids dels quals se n'han descrit més de 3.000 espècies

Reprenent, doncs, el títol de CINC SENTITS, vaig demanar a una esplèndida i cultíssima amiga, la Xus, que em busqués alguna frase llatina o grega que s’hi pogués associar fàcilment. M’agradava la idea de fer servir una llengua clàssica per no haver de triar el títol entre català o castellà, tal com vaig fer en el meu primer bloc amb el LEPISMA SACCHARINA, ja que tampoc trobava cap terme que em servís alhora per ambdues llengües.

No em puc estar de recollir fidelment la seva tasca de recerca erudita que, un cop vaig rebre, em va deixar garratibat. Vet’ho aquí:

Ací tens possibles cites que et poden ser útils per al títol del teu bloc:

Περὶ αἰσθήσεως καὶ αἰσθητῶν, (llat. De sensu et sensibilibus, De sensu et sensili, De sensu et sensato). Aquest és el títol d’un dels breus tractats d’Aristòtil que configuren l’obra Parua Naturalia. Com podràs comprovar a partir del text grec amb la traducció que t’he enllaçat, en aquest tractat tracta de la percepció de les coses sensibles.

edició de Parva Naturalia d'Aristòtil

edició de Parva Naturalia d'Aristòtil

A més, potser t’agradarà saber que el títol de l’obra de Jane Austin Sense and Sensibility sembla ser que és un homenatge a aquest punt de la filosofia aristotèlica. Reconec que, de tot el que he trobat, el títol en llatí De sensu et sensibilibus potser és el que trobo més atractiu.

edició en anglès de Sense and sensibility, primera novel.la de Jane Austen (1816)

edició en anglès de Sense and sensibility, primera novel.la de Jane Austen (1816)

portada de la pel.lícula d'Ang Lee inspirada en la novel.la de Jane Austen

portada de la pel.lícula d'Ang Lee inspirada en la novel.la de Jane Austen

       

 

Accende lumen sensibus. Aquesta frase extreta de la litúrgia ens aproxima a la mística dels monjos medievals (s. X) i concretament a la teoria dels sentits espirituals. La frase ve d’un cant gregorià que t’enllaço acíper si hi vols dornar un cop d’ull. Hi ha una simfonia de Mahler que està inspirada en aquest cant.

Altres proverbis vinculats amb alguns sentits -però no els cinc alhora- (no he trobat qui treballa per primer cop dels cinc sentits)

De gustibus et coloribus non disputandum. “Sobre gustos y colores no hay disputas”

cultura animi. “Conreu de l’esperit”

e cantu cognoscitur auis. “coneixeràs l’au pel seu cant”

arbiter elegantiarum. “Àrbitre de l’elegància”. Així qualifica Tàcit a Petroni.

sentimus experimurque nos aeternos esse. “Sentim i ens adonem que som eterns” Frase atribuïda a Spinoza.

Sensibilia. En l’àmbit de la psicologia aquest terme permet parlar de les coses que poden ser percebudes pels sentits.

Al.lucinant, oi? Vaig valorar la primera i la darrera opció; De sensu et sensibilibus i Sensibilia, però tampoc no ho vaig acabar de veure clar, em feia l’efecte que serien termes difícils de recordar… Doncs res, indecís i cagadubtes com sóc, em vaig quedar amb la idea inicial, però fent una petita modificació en el disseny: en comptes de classificar les ressenyes en base als cinc sentits, ho faria per les disciplines que m’interessaven (la lectura, la música, el cinema, el teatre, la dansa…) i reservar els cinc sentits per a les etiquetes.

Vull agrair tant al Pep com a la Xus els seus suggeriments i valoracions i excusar-me per no haver seguit finalment cap de les seves oportunes indicacions. Compartir amb tothom aquesta feina espero que serveixi prou d’expiació pel seu malaguanyat esforç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s