El llibre de la Marató de TV3

portada del Llibre de la Marató de TV3: us hi heu fixat bé en el disseny?

El passat mes de desembre va tenir lloc la 20ª edició de la Marató de TV3. En aquest cas l’objectiu era informar i recaptar fons en favor de la regeneració i transplantament d’òrgans i teixits. Com ja fa uns anys, a casa ens vam comprar el disc de la Marató i, a més, vaig comprar i llegir el llibre editat per a l’ocasió on onze autors recullen els seus relats o composicions.

Excepte el primer, de Joana Martos, mare d’un jove mort en un accident de moto i que es va convertir en donant, la resta són exercicis de ficció. Tots a més, són relats, excepte un poema de Joan Margarit i una petita història il.lustrada de Juanjo Sáez. D’entre els autors dels relats apareixen figures consagrades i àmpliament reconegudes (Joan Barril), d’altres prou consolidats i pertanyents a la meva generació (Sergi Pàmies,  Eduard Márquez, Flàvia Company, Jordi Puntí), i d’altres de més joves i en ple procés de consagració (Albert Espinosa…).

En tots els relats, com és prou evident, el tema del transplantament està ben present, però amb certa diversitat en llurs aproximacions. Així, mentre alguns dels relats tendeixen a plantejar el tema des d’una perspectiva sinistra (Suite albanesa, d’Eduard Márquez), o un tant melodramàtica, encara que defugint el patetisme (Mirall de l’ànima de Flàvia Company, But not too late de Care Santos, Lliçó d’anatomia de Teresa Solana), d’altres ho fan amb certa dosi d’humor i ironia (La vida en una llibreta de Joan Barril, Fetge amb ronyons de Sergi Pàmies). Juntament amb el relat de Teresa Solana (que adopta la perspectiva d’un mort que està a punt de donar els seus òrgans), Albert Espinosa, amb Delfino,  potser en fa l’aproximació més original (en forma de guió de curtmetratge) i lateral de l’assumpte, mentre que Jordi Puntí, amb Ronyó, aprofita per submergir-se en el món familiar (com d’altra banda també fan altres autors com Care Santos, Joan Barril, Albert Espinosa…) per fer emergir els  malentesos i distàncies que s’hi abonen.

D’entre tots, vull destacar el relat de Sergi Pàmies qui, amb el sentit de l’humor que el caracteritza, és capaç d’ajuntar la figura del J.R de l’arxiconeguda sèrie televisiva de Dallas amb el testimoni d’un suposat trasplantat de ronyó.

En definitiva, a més d’una iniciativa meritòria per la seva finalitat, resulta un recull interessant d’alguns dels autors en llengua catalana més destacats d’avui dia, així com una immillorable forma d’iniciar la commemoració del 50è aniversari del segell  Edicions 62 que, juntament amb TV3, ha editat  aquest quart llibre de la Marató.

Us convido a tots/es a comprar i llegir el llibre (o bé l’excel.lent disc de la Marató amb versions de cantants i grups d’arreu -memorable Raphael cantant en català!) i així col.laborar enguany amb una edició tan especial per a mi de la Marató de TV3.

Anuncis

2 responses to “El llibre de la Marató de TV3

  1. No m’acostumen a agradar els llibres de relats tot i que siguin d’autors de reconegut prestigi, peró el teu post i el que implica de col.laboració amb la causa de la marató m’ho ha fet repensar. Salutacions.

  2. Hola Imma:
    Tampoc et pensis que és cap meravella, el llibre, però certament resulta interessant veure com cada autor s’ha acostat al tema dels trasplantaments. El disc, d’altra banda, està molt bé. Nosaltres fa ja uns anys que el comprem independentment de la temàtica que tracti la Marató. Es tracta d’adaptacions de temes molt coneguts per cantants i grups majoritàriament catalans, encara que sempre hi ha la intervenció d’algun artista forani. En aquesta edició pots trobar al Sergio Dalma, la Sílivia Pérez Cruz o La Pegatina, juntament amb l’Ana Torroja o el Raphael. Recomanable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s