TRES DIES DE CAMÍ de JOSEPH BOYDEN

portada del llibre de Joseph Boyden

portada del llibre de Joseph Boyden

Aquesta novel·la ens narra una doble història: la d’en Xavier i l’Elijah, dos amics indis allistats en l’exèrcit del Canadà durant la I Guerra Mundial, i la de la Niska, tieta d’en Xavier i vella remeiera de la tribu dels cree que vivien en els boscos propers a la badia del Hudson.

La història comença el dia que la Niska acut a l’estació de tren d’una gran ciutat, acabada ja la guerra, per recollir a l’Elijah, amic de la infantesa del seu nebot Xavier, a qui creu mort durant la guerra. Per a la seva sorpresa, es trobarà que l’home mutilat que baixa del tren no es tracta de l’Elijah, sinó del seu propi nebot. La narració intercala,  per una banda, els relats de la Niska per tal de mantenir viu en Xavier  durant el camí  de retorn casa; i, d’una altra banda, els records delirants del seu nebot, malferit i profundament malalt.

Els relats de la Niska recreen bàsicament la seva pròpia vida i la de la seva tribu. La Niska, filla d’un savi remeier de la tribu, hereta les seves qualitats i, després d’un fugaç pas per la ciutat on viuen els indis domesticats, educats en escoles de severes monges i explotats per la Companyia de pells de la badia del Hudson, retorna al bosc on viu sola amb contactes esporàdics amb altres membres de la seva tribu dispersa. Aquests relats tenen una finalitat bàsicament terapèutica, amb ells pretén mantenir viu al seu nebot greument ferit.

D’altra banda, en Xavier, immers en un deliri constant, efecte de la febre i de la morfina que s’injecta per apaivagar el dolor, recrea els passatges més cruels de laguerra en què ha participat juntament amb el seu amic l’Elijah i molts altres canadencs en una companyia d’infanteria. En Xavier rememora el període d’ensinistrament, el viatge en vaixell fins a Europa, el seu pas pels camps d’entrenament abans d’anar a les trinxeres i lluitar cos a cos contra l’enemic. Els dos indis acaben destacant per les seves grans destreses com a exploradors i franctiradors arran de la seva experiència com a caçadors en els boscos on han viscut des de petits.

El símil de la cacera i de la guerra és utilitzat al llarg de la novel·la: això d’aquí (la guerra) es regeix per la mateixa llei del bosc. Cal convertir la por i el pànic en el tall esmolat  de l’arma de la supervivència, pensa en Xavier durant la seva primera estada a les trinxeres. Mentre que en Xavier lluita i mata per sobreviure, en el cas de l’Elijah la mort de l’enemic s’acaba convertint en una passió semblant a la que es pot experimentar per la cacera. Aquest fet anirà allunyant  de forma decisiva ambdós amics.

en part, la novel.la està inspirada en la vida del caporal Francis Pegahmagabow

en part, la novel.la està inspirada en la vida del caporal Francis Pegahmagabow

La mort i la destrucció són dos temes fonamentals a la novel·la, i no només en referència a la que es viu en el camp de batalla. La pròpia Niska relata en els seves històries dels cree com de vegades és necessari matar i destruir per sobreviure. En aquest sentit, els relats de la Niska i els records d’en Xavier s’entrecreuen conformant una interessant història que ens parla de l’amistat, la fidelitat als orígens i l’efecte devastador de la guerra.

COMENTARI PERSONAL

La tercera recomanació prové d’un vell conegut que, a partir d’una plàcida conversa en un moment d’oci, es va convertir en un nou amic. Gràcies, Òscar. A veure si repetim…

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s